Hundstallet

Det här fick jag i uppgift att skriva när jag var på hundstallet i 3 veckor =) Och nu har dom lagt ut det på hemsidan, jag har skrivit det där om praktik perioden. Inte det där om att dom tar in praktikanter:



Praktikant på Hundstallet


Active Image


På Hundstallet tar vi emot praktikanter. De praktikanter som är här kommer från naturbruksgymnasium där eleverna studerar djurvård och har praktiken i sin utbildning.

Vi tycker att det är viktigt att ställa upp att ta emot praktikanter så att vi kan ge dessa elever vår syn på djurskydd och en inblick i vårt arbete. Förhoppningsvis tar de med sig sina intryck och de kunskaper de får hos oss i sitt kommande yrkesliv.

Här nedan har två av de praktikanter vi haft skrivit en liten berättelse som beskriver deras syn på praktiken och lite vad det innebär att göra praktik på Hundstallet




Sample ImageVi är två tjejer som kommer ifrån Djurgymnasiet som ligger i Stockholm. Båda går tredje året men har olika inriktningar. Annie går hund och jag som skriver heter Angelika och går djurpark.

Veckan innan praktiken var vi förväntansfulla och ivriga inför att få träffa alla hundar och se hur dom har det här på Hundstallet. Jag var även nervös inför hur personalen skulle ta emot oss. Oftast blir det en pinsam början och man har kanske svårt för att veta sin plats. Men här var det nästan tvärtom. Personalen var jättetrevliga, dom var väldigt lätta att prata med och man kände sej välkommen redan när man steg in genom dörrarna för första gången.

Jag hade förväntat mej att Hundstallet skulle se ut som en del hunddagis gör. Tråkiga gallerboxar, trista väggar, kalla rum, små inhägnade rastgårdar osv. Men över mina förväntningar blev jag positivt överraskad! Korridorerna och boxarna är målade i en neutral blå färg, det är byggt så att det är lätt att städa så trots att det är en del hundar här så ser det rent och fräscht ut. Varje hund har en box med uteplats, en bädd med varma, gosiga filtar, leksaker, gosedjur och tuggben. Dom får komma ut flera gånger per dag på promenader, även leka i en stor rastgård som ligger en liten bit härifrån. Där finns det bollar & frisbees, agilityhinder & en del mysig lera som dom flesta hundar älskar att rulla sej i =P


Jag tänkte beskriva en vanlig praktik dag här på hundstallet:

Active ImageMan börjar antingen klockan 7 eller klockan 9, sen slutar man klockan 3 eller klockan 5.

Det första man gör som praktikant när man kommer hit på morgonen är att göra i ordning maten. När hundarna har ätit ska matskålarna diskas, sen ska man hälla upp maten inför hundarnas middag. Vissa hundar ska ha lunch så man gör ordning eventuellt lunch också. Sen är det vissa tikar som behöver morgonkissas, så då tar vi dom på en liten promenad. Eller om någon hund ska tvättas. Efter det så brukar jag och Annie gå runt och hälsa på alla vovvar, pussa lite på dom, prata och kela.

Klockan 9 är det frukost för oss människor. Vi samlas och pratar om hur dagen kommer att se ut. Efter frukost kommer doggywalkarna så då släpper vi ut dom hundar som ska gå med DW, sen går vi själva med dom andra hundarna. Vi försöker aktivera hundarna så mycket som möjligt under promenaderna. Kanske får dom sitta fint, lära sej gå fot eller hoppa upp på stenar eller gå på fallna träd för att träna balansen. Ibland sysselsätter dom sej själva och springer runt och leker med pinnar. Eller så tar vi hundarna till rastgården och leker lite. Efter promenaderna brukar vi städa boxarna och korridorerna om vi tycker att det behövs. Sen är det lunch halv ett. Efter lunch kommer doggywalkarna igen, även vi går med resten av hundarna nu Är det tisdag eller torsdag så får en av oss följa med in till veterinären också. När vi är klara med att gå med hundarna så brukar vi gå runt och titta så att allt är bra, kanske lägger vi in fler leksaker eller filtar hos någon. Ser allt bra ut sätter vi oss hos någon hund för att hålla dom sällskap, ibland har vi aktiveringsbrickor med oss som dom får pyssla med. Behöver något annat göras så gör vi det nu, tex. Städa uteplatserna, ta bort alla löv, spola bort all smuts osv. Klockan 4 är det mat för hundarna.


Active ImageNär dagen är slut går man härifrån lite blandad. Dels är man ledsen när man tänker över alla hundarna, varför dom är här, hur dom haft det innan. Men samtidigt är man så lycklig för att dom tillslut har hamnat här och slipper ha det dåligt mer. Det är otroligt hur hundarna fortfarande kan lita på människor trots allt vissa varit med om. Det är inte alltid lätt att ha & göra med dessa hundar, visst blir man kanske sur till en början när man går ut med vissa hundar som beter sej "dåligt", men den känslan försvinner snabbt när man tänker på att dom är såhär av en anledning, och dom flesta hundar är genomsnälla trots sina problem. Dom ger så mycket lycka genom att bara titta på en. Och det är mycket städa när man håller på med hundar, men det är definitivt värt det!

Jag har trivts jätte bra här, och enligt mej finns det faktiskt inget negativt att skriva om min praktikperiod här. Det enda jag kan komma på är att det är kallt ute ibland när man går ut med hundarna, men det är ju mitt eget fel att jag inte klär på mej ordentligt...


  [ Tillbaka ]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Name:
Minns mej

E-mail: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kladd:

Trackback