Köttindustrin

*informera informera informera*

Hönor och kycklingar
Hönorna inom äggindustrin lever i burar. Burarna är en kvadratmeter stora och rymmer 13 hönor. Hönorna får endast leva på en plats så stor som ett A-4 papper. De hönor som kallas frigående höns lever inomhus i stora stallar tillsammans med flera tusen andra hönor. En höna anses lönsam (värper tillräckligt många ägg) i ungefär 1,5 år. Efter det dödas hon.
Kycklingarna kläcks i maskiner. De får aldrig se sin mamma. Hälften av alla kycklingar som kläcks är tuppar. Eftersom de aldrig kommer att värpa några ägg dödas de direkt efter att de kläckts. Kycklingarna lever i stora stallar tillsammans med flera tusen andra. Trängseln är stor och ökar risken för sjukdom.
När kycklingarna ska slaktas hängs de upp i benkrokar, upp och ned, fullt medvetna. Krokarna åker på ett löpande band genom ett strömförande vattenbad. Meningen är att huvudet ska vara under vattnet, men vissa kycklingar håller upp sitt huvud och riskerar att få halsen uppskuren helt obedövade.



Kor och kalvar
Under hela vinterhalvåret står kor uppbundna i stallar. Detta gör att de inte kan bete sig naturligt. Kalvarna tas från kon direkt eller några dagar efter födseln. Kalven får leva med andra kalvar innan den har blivit tillräckligt stor för slakt. Efter ungefär 5 år anses inte en ko lönsam för mjölkindustrin längre, och dödas.

Grisar
Varje år dödas cirka 3 miljoner grisar i Sverige. 99 % av dem har levt hela sina liv inomhus.
Hangrisarna kastreras utan bedövning strax efter födseln. Vid en ålder av ca en månad skiljs smågrisarna från suggan. Det är mycket tidigare än naturligt. Efter ungefär sex månader transporteras grisarna till slakteriet.

Nästan alla djur som föds upp för slakt får se dagsljus en ända gång i sitt liv. Det är då de ska lastas in i transportbilen till slakteriet. Endast de djur inom den ekologiska produktionen får vistas utomhus. I samband med transport till slakterier dör och skadas tusentals djur.
Av Michelle Kienast

http://www.animalrights.se/wallsofglass/wallsofglass.html

Kommentarer
Postat av: Cissi

när man läser sånt här känns det otillräckligt att vara vegetarian och tvinga sina föräldrar att köpa ekologiskt och närodlat och hela den skiten... jag vill göra så mycket mer men vet inte hur =(

2009-02-03 @ 16:55:20

Kommentera inlägget här:

Name:
Minns mej

E-mail: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kladd:

Trackback