Förbud emot djurtestad kosmetika!!! Woooho!

(Kopierat ifrån Djurens rätt hemsida)..


Foto: Benjamin Jocic

Den 11 mars 2009 trädde förbudet gällande försäljning av djurtestad kosmetika i kraft inom EU.

Efter två decenniers arbete har Djurens Rätt tillsammans med samarbetsorganisation European Coalition Against Animal Experiments (ECEAE) lyckats få till ett förbud där tusentals djurs lidande kommer att få ett slut. Kampanjen har drivits i hela EU för att nå det här viktiga beslutet - "The 7th Amendment to the Cosmetics Directives".

Efter 11 mars 2009 är det förbjudet att sälja djurtestad kosmetika inom EU. Produkter och ingredienser som importeras till EU får inte ha genomgått djurtester utanför EU. För tre tester anser man dock att det kommer att ta längre tid att utveckla alternativ, så förbudet mot dessa träder i kraft först 2013. Det gäller giftighetstester med upprepad dosering (inklusive allergi- och cancertester), reproduktionstoxicitet och toxikokinetik (tester för hur gifter tas upp och omsätts).

För att vara säker på att proukterna är djurvänliga rekommenderas att handla enligt vår lista över företag som inte testar på djur. Produkter som har testas innan 11 mars 2009 kommer att finnas på hyllorna tills de har sålts slut. Det är omöjligt för oss att veta när de produkterna kommer att ta slut och inte finnas till försäljning. Samtidigt som vi inte kan ge några garantier att produktens ingredienser inte har genomgått testning av de tre testmetoderna som fortfarande har dispens till år 2013.

- Vi är så glada här på Djuren Rätt att detta nästan heltäckande förbud äntligen träder i kraft. Vi har jobbat för detta mål sedan 1998 så det som nu har hänt är inte en dag för tidigt. Det är ett stort steg och en stor framgång. Nu vet vi att flera tusen djur slipper utsättas för smärta, stress och lidande, säger Ehlena Enmark, ansvarig för kampanjen på Djurens Rätt.

Tack vare intensiva kampanjer mot kosmetikatester på djur har antalet djurtester minskat kraftigt, från 35 000-40 000 djur per år inom EU i början av 2000-talet till ca 9 000 djur år 2005. Flest djur används i Frankrike och Spanien. I USA, Japan och andra länder utanför EU där kosmetikatester på djur förekommer finns ingen officiell statistik att tillgå. Kosmetikatester på djur utförs inte i Sverige, men en mycket stor del av de kosmetika- och hygienprodukter som säljs i Sverige är importerade och alltså djurtestade.

Djurens Rätt och ECEAE kommer nu att fortsätta den internationella kampanjen för att få bort alla djurtester inom den globala kosmetikaindustrin. Då det nya förbudet endast gäller kosmetikaprodukter återstår också att kämpa för ett förbud mot djurtester av hushållsproukter.


Kommentarer
Postat av: Cissi

=D=D=D=D=D=D

2009-03-22 @ 16:16:52

Kommentera inlägget här:

Name:
Minns mej

E-mail: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kladd:

Trackback